Cum pot face rost de bani dacă am o idee de afaceri©

cum-vand-o-ideeAsa cum recunoaste si Jurnalul.ro, o afacere poate fi pornita chiar si fara bani, doar cu o idee de calitate. Sigur ca ideea inainte de a fi implementata este nevoie sa fie protejata pentru a ne asigura ca nu si-o poate insusi nimeni dintre cei care afla despre ea in momentul in care incepe sa fie pusa in aplicare.

Cum pot fare rost de bani europeni daca am o idee de afaceri?

Cu toate că mulţi români spun că nu pornesc o afacere pentru că nu au bani, lucrurile nu stau chiar aşa. În ultimii ani, hub-urile, asociaţiile şi programele de mentorat, guvernele şi UE au fost mult mai active şi au sprijinit firmele aflate la început de drum. Există astăzi numeroase oportunităţi de finanţare în România sau peste hotare, disponibile la un click distanţă.

Competiţii adresate startup-urilor din întreaga lume, strângere de fonduri online, investitori de tip business angels, granduri din bani europeni sau de la Guvern. Toate acestea sunt surse de finanţare la îndemâna oricărui antreprenor cu idei, dar care depind de calitatea proiectului dezvoltat şi de gradul de informare al persoanei care pune bazele noii afaceri. Competiţia este dură, nu oricine are un proiect poate şi câştiga. “Eu cred că dacă doreşti să reuşeşti ca antreprenor treabuie, la început, să-ţi strângi resursele singur şi să munceşti foarte mult, să dovedeşti că ai creat ceva prin forţe proprii şi abia apoi să te uiţi după finanţări”, a declarat Dragos Petrescu, proprietarul City Grill, un susţinător al start-upurilor româneşti. El crede că e important ca la un moment dat să primeşti o finanţare, dar aceasta va veni după ce antreprenorul dovedeşte că o merită.

Investitori providenţiali sau granturi

Investitorii de tip business angels au experienţă în afaceri şi caută să finanţeze start-upuri care li se par de viitor, dar devin şi actionari în firma finanţată. Aceştia caută antreprenori care au trecut cu bine de faza de început, dar sunt la momentul în care au nevoie de bani ca să se dezvolte. În România există servicii care pun în legătură antreprenorii cu investitorii, precum BizAngels.ro.

Pe de altă parte, Ministerul Economiei pune la bătaie 189 de milioane de euro pentru startup-uri în perioada 2016-2020 din fonduri structurale. Dintre acestea, 35 de milioane de euro sunt destinate industriilor creative, iar restul de 154 de milioane de euro sunt alocaţi afacerilor lansate de tinerii sub 35 de ani. Un alt program, START 2016, este derulat de Departamentul pentru IMM şi este adresat firmelor mici si mijlocii, aflate la început de drum, care vor putea lua un ajutor nerambursabil de până la 26.000 de euro.

Se caută idei de afaceri inovatoare:

Antreprenorii care au o idee în care cred şi vor să o lanseze pe piaţă, pot apela la granturile de tip non-equity -programe de accelerare sau diferite competiţii  care oferă proiectelor câştigătoare până în 25.000 de euro.  De exemplu, Get in the Ring (130 de ţări), Startup Spotlight (Spania  şi UE), Eleven (Bulgaria) sau TechPeaks (Italia) sunt competiţii care premiază cele mai promiţătoare firme nou înfiinţate, indiferent de ţara de unde vin.

O altă soluţie de finanţare pentru start-upuri este crowdfunding-ul sau finanţarea participativă. Este o formă de strângere de fonduri online, pe platforme speciale acreditate, unde antreprenorii îşi listează proiectele şi acestea sunt finanţate  de cei care doresc să contribuie la punerea lor în practică. Astfel de platforme există şi în România: Crestemidei.ro, Sprijina.ro, Multifinantare.ro ,  Wearehere.ro, Bursabinelui.ro.

Start-upurile din România au o rată de supravieţuire mai mare decât în pieţele mai dezvoltate cum ar fi SUA sau UE. De exemplu, în SUA din 100 de firme numai şapte mai sunt în viaţă după trei ani, iar în România supravieţuiesc 30.

Important este, inainte de toate, sa va asigurati ca puteti demonstra ca ideea inovatoare pentru care doriti finantare va apartine. Propritatea intelectuala este un bun care trebuie protejat din punct de vedere legal pentru nu a va asuma riscuri. Exista foarte multe precedente in care idei de afaceri au fost efectiv furate de companii mari iar asta pentru ca titularul ideii de afaceri nu si-au protejat ideea inainte de a o prezenta cu scopul de a obtine finantare.

Tu ce pret pui pe ideile tale? 

Afla cei trei pasi de la idee la profit din articolele:

– CUM POT SA VAND O IDEE?

– CUM POT SA CUMPAR O IDEE?

– CUM IMI POT PROTEJA O IDEE DE AFACERI?©

 – CEI TREI PASI DE LA IDEE LA PROFIT

– PROTEJAREA UNEI IDEI DE AFACERE LA OSIM©

(Visited 81 times, 1 visits today)

Share This:

Comments are Closed

Plugin from the creators ofBrindes :: More at PlulzWordpress Plugins