Activitati - Conferinte

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, Filiala Suceava, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava, Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava şi Editura Cartea Actuală 3C organizează miercuri, 29 octombrie, de la ora 18:00, la sala Auditorium „Joseph Schmidt” a Universităţii “Ştefan cel Mare”, o conferinţă de excepţie, în cadrul căreia autorul Cornel Constantin Ciomâzgă îşi va lansa noua sa carte, „Se întorc morţii acasă”. Invitat special este conferenţiar universitar dr. Aurel Buzincu.Momentul lansării de carte va fi precedat de proiecţia unui film-eseu, semnat de regizoarea Cristina Chirvasie.


 
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

Constantin Noica spunea :"Când mă gândesc la Maramureş, la folclorul nostru şi la felul întâmplător şi prea adesea parţial în care am păstrat ceva din ce a fost, îmi spun că aceea ce ştim şi admirăm noi (laolaltă cu atâţia străini) reprezintă poate numai resturile şi firimiturile unui banchet al zeilor."

Daca imi permiteti aidoma as incepe si eu aceste randuri "Cand ma gandesc la Maramures ......", si sincer nu stiu exact ce ar urma caci in mintea mea ruleaza franturi de amintiri si inima-mi tresalta la fiecare imagine care mi se deruleaza din albumul incandescent al aducerii aminte . Nu sunt sigura ce ar fi indicat sa relatez prima data , linistea si singuratatea pe care le- am gasit si le- am redat Manastirii Mestecanis dupa parasirea acelui "cuib" duhovnicesc din mijlocul padurii, sau poate ar fi bine sa povestesc urmatoarea oprire de la Manastirea Ciocanesti, unde picaturile de ploaie au dezvaluit caldura si dragostea unui parinte care ne-a gravat in suflet primele cuvinte de invatatura din acest pelerinaj. Sau poate ar trebui sa amintesc de Gabi catelusul simpatic cu care ne-am imprietenit la Manastirea Prislop unde am descoperit o relatie direct proportionala intre cer si pamant, intre om si mediul din jurul existentei sale. Cand rememorez entuziasmul primei zile de pelerinaj nu pot omite splendoarea Manastirii Moisei, unde am descoperit o armonie perfecta intre traditie, frumusete si spiritualitate, o efemeritate pamanteasca care aspira spre infinit. Si dupa ce parasim micuta Manastire Dragomiresti ajungem in "Rai". In momentul acela al zilei cand soarele incearca sa impace pamantul cu bolta cereasca, cand razele sale aurii transced particulele de materie, am ajuns in centru frumusetii maramuresene, la Manstirea Barsana. Aici, nici nu imi amintesc ce am vazut sau ce mi-a atras prima data privirea. Sa fi fost frumusetea florilor, sau poate limpezimea lacului, in care, sub podetul de lemn se oglidea luna, regina ce-si luase in stapanire imparatia, poate arhitectura mirifica a cladirilor din incinta manastirii, ori suflul duhovnicesc al bisericutei de lemn in fata careia invaluiti de emotie am cantat cu tresarire si teama in voce cantarea " Hristos a inviat! “. De ce ne era teama ? Nu stiu exact, poate sa nu deranjam ordinea fireasca a naturii, sau poate sa nu se intample cumva sa tulburam bucuria nefireasca a celui de langa noi sau ne era frica sa nu fim alungati din "Rai". Da! Asta era !

A doua zi a inceput cu binecuvantarea rostita in bisericuta Manastirii care ne-a trezit inimile si ne-a oferit indrumarea duhovniceasca in continuarea drumului, desi multi dintre noi nu doream sa parasim acel loc.

Apoi Dumnezeu ne-a indreptat pasii spre un loc sfintit prin lacrimi, suferinte si sange, in Muzeul "Memorialul Durerii", unde am descoperit inca de la intrare zugravite de o parte si de alta pe tavan si pereti chipurile calde si ochii blanzi a celor care si-au dat ultima suflare departe de caldura unei inimi umane dar aproape de Lumina necreata a Dumnezeirii. Am descoperit apoi ca iadul poate sa ucida trupurile, dar nu poate sa omoare frumusetea si candoarea inimii umane, trairi pe care acestia le-au transpus in versurile unor poezii inegalabile. Aici am gasit urmele celor care au aflat prieteneia si unirea in stramtoarea unei celule, legaturi pe care Romania nu le-a avut in aproape doua milenii de existenta. Am parasit acest pamant sacru mai bogati si mai intariti duhovniceste si am ajuns int-un spatiu in care oamenii prin umorul si talentul lor artistic au omorat sobrietatea mortii. Si unde puteau sa dea oamenii piept cu moartea spunandu-i glume si zambindu-i in rime daca nu la Sapanta ? De aici am urmat drumurile serpuite de munte spre Manastirea Rohia, locul unde si-a gasit linistea sufleteasca Parintele Nicolae Steinhardt, autorul romanului "Jurnalul fericirii" in care afirma:"Nicăieri și niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proști. Ne-a chemat să fim buni, blânzi, cinstiți, smeriți cu inima, dar nu tâmpiți."

Soarele pare sa ne paraseasca anuntand astfel finalul celei de a doua zi de pelerinaj care se incheie cu participarea la maslul de la Manastirea Casiel, unde l-am cunoscut pe Parintele Serafim, Duhovnicul si totodata ucenicul Parintelui Iustin Parvu. Dupa noaptea petrecuta aici am participat la Sfanta Liturghie la finalul careia Parintele ne-a adunat in jurul sau si ne-a vorbit ca de la inima de duhovnic la inima de ASCOR-ist insetat de cunoasere si preocupat de aflarea Adevarului. Eram asemenea unor pui adunati in jurul clostii. Dupa o rugaciune si o binecuvantare insotita de o"spalare " zdravana de raul ce salasluia in jurul si pe chipul nostrum, a sosit timpul sa ne despartim si de acest lacas si ne-am continuat pelerinajul ajungand astfel in fata icoanei Maicii Domnului de la Nicula, la vederea careia nu ne-am putut abtine din a rosti in gand «Nu lăsa Măicuţă / Să pierim pe cale, / Căci noi suntem fiii / Lacrimilor tale...». Am lasat in urma si acest "castel" duhovnicesc sa strajuiasca si sa vegheze in continuare asupra neputintelor noastre asa cum o face de 462 de ani si ne-am inceput drumul spre casa . Dar pana sa ajungem in locul de unde am pornit nu am putut rezista tentatiei de a poposi doar si pentru cateva minute la Manastirea Piatra Fantanele.

A ! Si era sa uit, de ingerasul pazitor si de pamanteanul meu pe care cu ardoare m-am straduit sa-l protejez pe parcusul pelerinajului si a caror nume le-am aflat si dezvaluit in timpul scurtului popas din Humor . Si asa cu sosirea in fata Manastirii Sfantul Ioan cel Nou am pus punct scurtului nostru pelerinaj in care am trait sentimente de fericire, liniste, iubire, pe parcursul caruia am varsat si cate o lacrima unii dintre noi dar sunt sigura ca stergerea acesteia a adus mai multa bucurie decat tristetea care-a nascut-o. Si mai sunt extrem de sigura de-un lucru ca niciunul dintre ASCOR-istii nostri nu a regretat acest pelerinaj si ca timpul petrecut impreuna a fost un timp castigat .

Slava lui Dumnezeu pentru toate!


 
Activitati - Conferinte

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (A.S.C.O.R.) Suceava vă invită la conferinţa cu tema: "Între educația pentru viață și educația pentru sex". susținută de biofizicianul dr. Virgiliu GHEORGHE. Conferința va avea loc JOI, 15.05.2014, Ora 18:00 în Auditorium Joseph Schmidt al Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava.


 
Activitati - Conferinte

 A.S.C.O.R. filiala Suceava, vă invită să luaţi parte la conferința cu tema "Hristos - pâinea noastră cea spre ființă" susținută de: Protos. Iustin PETRE, stareţul Mănăstirii "Sfântul Ioan Casian" din Dobrogea  . Conferinta va avea loc Joi, 27 martie 2014, orele 18:00, la Sala Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, str. Vasile Bumbac, nr. 2 . Vă așteptăm!

 
Activitati - Comunicate de presa

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR) - filiala Suceava organizează duminică, 23 martie 2014, „Marşul pentru viaţă“. Evenimentul va începe la ora 15:30 în faţa Bisericii „Sfântul Dumitru“ din Suceava şi va continua pe traseul: Casa de Cultură - Biserica „Sfânta Înviere“ - Biblioteca Judeţeană din Suceava - Palatul de Justiţie din Suceava - Policlinica Areni - Spitalul Judeţean - Biserica „Sfântul Dumitru“ din Suceava. „Marşul pentru viaţă“ este organizat de Alianţa „Bucovina Pentru Viaţă“, ASCOR - filiala Suceava, Bucovina Profundă, Familia Ortodoxă, Asociaţia Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei“, Asociaţia „Sfinţii Ioachim şi Ana“, Fundaţia IPAMIA, Asociaţia Kozaciok, Asociaţia Ucrainenilor Ortodocşi din Bucovina, Asociaţia „Sfântul Ioan cel Nou“ şi Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Suceava.


 
Activitati - Concerte

Cred că niciun popor din lume nu posedă o colecție mai frumoasă și mai variată de colinde precum poporul nostru. Ele trezesc rezonanțe afective de înaltă sensibilitate și de puternică intensitate, creând o atmosferă de bucurie și un sentiment cu totul specific în trăirea religioasă. Majoritatea colindelor au în centrul lor persoana Mântuitorului nostru Iisus Hristos, descriind mai ales Intruparea și Nașterea Lui . Dincolo de latura comercială a acestei sfinte zile, care pune tot mai mult accent pe preparatele culinare, vacanţe, cadouri scumpe, nu trebuie pierdută din vedere adevarata însemnatate a acestei zile, sfintenia acesteia. De aceea ar fi ideală readucerea în actualitate a tradiţiei prin intermediul colindelor.


Citeşte mai mult...
 


Pagina 3 din 30