Omagiu lui Mihai Eminescu
Activitati - Intalniri Catehetice

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 15.01.2012 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

   Duminică, 15 ianuarie 2012, s-au împlinit 162 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Tot în această zi a fost Ziua Naţională a Culturii. Cu această ocazie, ASCOR Suceava a organizat o întâlnire omagială. În cadrul evenimentului, s-a încercat descoperirea lui Eminescu dincolo de clişeele şi aparenţele cu care am fost atât de mult îndoctrinaţi în perioada studiilor gimnaziale, liceale şi, chiar, universitare. Astfel am căutat să prezentăm materiale care conturează o imagine în afara celeia de „Eminescu, veşnicul romantic incurabil”.

   Datorită oamenilor care mai pun preţ pe valorile neamului, am putut şi noi viziona primul film documentar „Eminescu, Veronica, Creangă” realizat în 1914 şi care a fost descoperit la Arhiva Naţională de Filme.

   Am vizionat apoi reportajul „Mihai Eminescu – Mari Români”. Andrei Gheorghe a dovedit şi de această dată că nu se conformează uzanţelor statornicite, ci o ia pe urmele, mai puţin sau deloc cunoscute, ale vieţii lui Eminescu, scoţând la iveală amănunte cutremurătoare. Recomandăm cu căldură vizionarea acestui documentar.

   Seara omagială a continuat cu lecturarea unor articole cu titlurile Ce nu se ştie despre Eminescu? şi Cine a fost cu adevărat Eminescu?. Astfel am aflat că „poetul nepereche a cărui operă învinge timpul” (afirmaţia îi aparţine lui George Călinescu) avea un mare respect pentru tradiţia religioasă, numind Biserica Ortodoxă - „maica spirituală a poporului român”. În scrierile sale postume se găsesc numeroase compoziţii cu caracter religios creştin, închinate fie Sfintei Treimi, fie Mântuitorului nostru Iisus Hristos, fie Maicii Domnului.

   Totodată, demn de remarcat este faptul că Eminescu nu este doar geniul poeziei, ci şi al publicisticii româneşti. Publicistica sa acoperă perioada Războiului de Independenţă, a proclamării şi a recunoaşterii Independenţei. În articolele sale, Eminescu s-a ocupat de toate problemele societăţii româneşti din vremea sa. Eminescu îşi dorea ca interesul naţional să fie dominant, nu exclusiv. Această idee se întrevede prin citatele pe care şi noi le-am prezentat în cadrul acestui eveniment.
   A urmat apoi recitarea de poezii eminesciene şi interpretarea unor cântece pe versurile lui Eminescu.

   Întâlnirea omagială am ţinut să se încheie cu poezia Rugăciune, care rămâne cea mai frumoasă expresie a sensibilităţii religioase eminesciene: „Crăiasă alegându-te,/ Îngenunchem rugându-te,/ Înalţă-ne, ne mântuie/ Din valul ce ne bântuie;/ Fii scut de întărire/ Şi zid de mântuire,/ Privirea-ţi adorată/ Asupră-ne coboară,/ O, maică preacurată/ Şi pururea fecioară,/ Marie!// Noi, ce din mila sfântului/ Umbră facem pământului,/ Rugămu-ne-ndurărilor,/ Luceafărului mărilor;/ Ascultă-a noastre plângeri,/ Regină peste îngeri,/ Din neguri te arată,/ Lumină dulce clară,/ O, maică prea curată/ Și pururea fecioară,/ Marie!”

   Sperăm să ni se facă mai des dor de Eminescu, iar în cele două zile ale sale de comemorare (15 ianuarie – ziua naşterii pe pământ şi 15 iunie – ziua naşterii în Cer) să-i dedicăm mai mult timp, pentru ca să descoperim omul din spatele legendei indescifrabile, dar, mai ales, să înălţăm rugăciuni Dreptului Judecător pentru mântuirea sufletului său.

{gallery}15.01.2012{/gallery}