TABĂRA DE MUNCĂ DE LA PETRU VODĂ
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 20.08.2012 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

     În perioada 24-27 iulie, un grup de A.S.C.O.R.-işti au participat la o nouă tabără de muncă la mănăstirea Petru Vodă, invitaţi fiind şi de această dată de către maica Varahila.

     Am pornit marţi dimineaţa un grup de 5 persoane pregătite de muncă cu multă voie bună. Ajunşi la destinaţie am mers la grădina mănăstirii din comuna Ceahlău, judeţul Neamţ. Acolo, alături de un grup de măicuţe am rărit o parte din morcovul ce se afla acolo. Seara ne-am întors la locurile de cazare unde ne-am odihnit pentru a merge la slujba de noapte.

      A doua zi după ce am participat la slujba Ceasurilor si a Acatistului, am plecat spre locul unde se făcea fân. Acolo, plini de voie bună am muncit cu spor şi drag la adunatul fânului, alături de maici si de cei ce ajutau.

     Cea de-a treia zi a fost una deosebită, deoarece în data de 27 iulie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul şi Marele Mucenic Pantelimon, iar mănăstirea de maici Paltin îl are ca ocrotitor alături de Maica Domnului, pe care o sărbătoreşte la 15 august, de Adormire. Astfel, două persoane au mers din nou la fân, iar restul au rămas să ajute la pregătirile pentru hram. Seara am luat parte la slujba de priveghere închinată Sfântului, slujbă ce ne-a bucurat şi înălţat sufletele. Apoi ne-am odihnit pentru a putea merge la slujba Sfântului Maslu, de la mănăstirea de călugări, Petru Vodă.

      De ziua Sfântului Pantelimon am participat la slujba Sfintei Liturghii, slujbă oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi. După slujbă am luat parte la o agapă frăţească.

      La plecare am primit cărţi şi iconiţe ca semn de mulţumire din partea măicuţelor, mulţimind şi noi la rândul nostru pentru toată pacea şi bucuria de care am avut parte în acest loc minunat şi binecuvântat de Dumnezeu.

{gallery}20.08.2012{/gallery}

 
Jurnal de calatorie: Excursie in muntii Ceahlau
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 31.07.2012 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

    In perioada 18-19 iulie 2012 un grup de ASCOR-isti aventurieri, eliberati de invatat si examene, au inceput vacanta cu o scurta excursie la inaltime. Maria ne-a impartasit din gandurile, impresiile si simtamintele ei, ganduri transpuse intr-o fila de jurnal de calatorie.

    ”    La mijlocul lunii iulie, cer senin, am pornit spre cei mai inalti munti din Moldova – M-tii Ceahlau, reusind sa ajungem chiar si pe varful Toaca, mai aproape de cer cu 1904m. A fost un pic obositor mersul pe radacinile copacilor, dar bucuria era maximă atunci cand gaseam un izvor de munte cu apa rece. Am avut in gasca noastra si un pasionat de fotografie, incantandu-ne la sfarsitul drumetiei cu un album de aproximativ o mie de fotografii. Ajunsi intr-un sfarsit, dupa multe peripetii, la schitul Muntilor Ceahlau, unde am fost intampinati cu multa caldura de Parintele staret Casian, am ramas uimiti de conditiile cabanei de primire a turistilor, stiind ca toate au fost transportate cu elicoterul, neexistand o alta cale de acces. Cum seara se lăsă imediat, am avut parte de cea mai frumoasa panorama. Dupa ce ne-am cazat, oboseala a inceput sa dea semne pentru unii, care au si adormit, iar pentru ceilalti seara a devenit momentul oportun pentru o adevarata distractie a copilariei. Ne-am jucat impreuna si cel care pierdea era pedepsit intr-un mod amuzant. 

    Prima zi am avut energie si mancare… fiecare ce avea in rucsac: un cozonac proaspat, o placinta, bomboane; dar a doua zi, fiind zi de post, merele carate de Maria si impartite cu mare grija in felii egale, ne-au tinut de foame. De dimineata am asistat la slujba Sf. Liturghii. O slujba specifica manastirii: glasuri stinse, raspunsuri aproape in surdina, care te ajutau sa iti ridici inima si mintea spre cele ceresti. Dupa ce am luat binecuvantarea staretului, am pornit spre statia de meteorologie. Pe varful Toaca am avut parte de o priveliste spectaculara, unde am facut multe poze care mai de care mai expresive si mai haioase. Tot pe varf am gasit si mult cautata floare de colt pe care ne-am multumit doar privind-o. 

    La coborare am ales un alt traseu, care ducea la Cascada Duruitoarea. Cei mai vrednici au facut curse de alergare, dar unii s-au trezit imbratisand copacii din cauza ca in padure cararea era facuta pe tot felul de cioate, radacini si pamant moale. Dupa o minunata sedinta foto la cascada am mai escaladat cateva radacini si am ajuns la bazele Ceahlaului unde era parcata masina. Toti asteptau sa ajunga deoarece stiau ca acolo ne asteapta punga cu rosii, banane si <>. Dupa un picnic cu mancare clocotita si banane topite de soarele care a incins portbagajul ne-am muiat picioarele in paraiasul de la poalele muntelui. Ce mai! A fost minunata si indrazneata ideea de a incerca un traseu asa de greu. Nu ne venea sa credem ca am ajuns la finish. Cu siguranta vom merge si la anul, insa cu mai multe sandvishuri si mere.

     As vrea sa va mai spun ca Muntele Ceahlău impresionează prin stâncile cu forme ciudate care de-a lungul vremii au dat naştere la numeroase legende. Transmise din bătrâni, aceste legende alimentează imaginaţia turiştilor şi aura mistică din jurul muntelui. Ceahlăul ca „uriaş cu fruntea-n soare” işi aşteaptă cald turiştii care vor să admire perfectiunea brazilor, treptele formate din radacinile acestora, stancile cu forme ciudate, vegetatia care odata cu altitudinea se modifica, desisurile neatinse de picior omenesc, aerul tare si sanatos. Asta am descoperit si noi, dar si comoara din varful muntelui, acel minunat schit, cu primirea calduroasa, apa rece de izvor si trairile pe care le poti simti doar acolo.” – Maria M.

{gallery}31.07.2012{/gallery}

 
Pelerinaj la Putna
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 13.07.2012 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

      Cu prilejul zilei de 2 iulie, în care  cinstim amintirea binecredinciosului voievod Sfântul Ştefan cel Mare, Ascor Suceava a organizat un pelerinaj la Mănăstirea Putna pentru a participa la hramul “ Ierusalimului neamului românesc” , după cum numea Mihai Eminescu aşezământul monahal.

    Am ajuns la Putna încă de vineri-sâmbătă unde ne-am întâlnit cu fraţii noştri ascorişti din alte oraşe şi împreună am ajutat la pregătirile pentru marea sărbătoare.

    Sâmbătă seara după ce am terminat treaba, pentru a ne ralaxa am pornit împreună într-o mica drumeţie până la Crucea de pe dealul de unde se spune că a tras Ştefan cu arcul, unde, ajunşi acolo ne-am bucurat de frumoasa privelişte de la înălţime şi am cântat troparul Sfântului Ştefan, precum şi alte cântece patriotice. La coborâre, după mica bucurie de a găsi frăguţi, am poposit câteva minute şi la altă cruce înălţată în apropriere. Acolo la lumina lină a soarelui ce apunea am cântat cu emoţie căteva cântări din slujba Vecerniei, după care ne-am întors la mănăstire cu cântecul în inimi şi pe buze.

     Duminică am participat la Sfânta Liturghie, iar după ce am servit împreună masa, am mers pentru a ne închina şi la Sihăstria Putnei, aflată la 4 km V de Mănăstirea Putna. Acolo am rămas impresionaţi de copia giulgiului Mântuitorului de la Torino expusă la subsolul bisericii cu hramurile “Izvorul Tămăduirii” şi “Sfântul Serafim de Sarov”. A fost un moment emoţionant când, împreună, îl analizam şi descopeream fiecare detaliu. De asemenea, am avut fericirea de ne închina în biserica de piatră “Buna Vestire”, sfinţilor cuviosi Sila, Natan si Paisie, ultimii trei stareţi care au povăţuit obştea de la Sihăstria Putnei, după care, ne-am întors pentru a ne pregăti de Priveghere.

       Ne-am bucurat sufletele participând la Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ştefan cel Mare, o slujbă foarte frumoasă care a fost oficiată de Înaltpreasfintitul Pimen alături de un sobor de preoţi.

        Luni, de ziua Sfântului, mănăstirea se afla în mare sărbătoare, oameni de pretutindeni adunându-se în curtea ei , români iubitori de Dumnezeu, de neam şi de ţară  care au venit să-şi cinstească voievodul., care a aniversat doua decenii de când a fost canonizat. Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Meletie, Episcop de Hotin, şi Preasfinţitul Longhin, Episcop de Bănceni, Ucraina, înconjuraţi de un sobor de 105 preoţi. La finalul slujbei, Înalt Preasfinţitul Pimen a rostit un cuvânt de învăţătură, după care grupuri de copii din Vicovu de Sus, Laura şi Gălăneşti au recitat poezii şi au intonat cântece patriotice în cinstea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Corala "Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi" din municipiul Rădăuţi a oferit şi ea un moment artistic înălţător.

    După încheierea slujbei religioase în care ne-am înălţat sufletele prin rugăciune, a fost organizată o paradă militară, iar autorităţi judeţene şi locale, dar şi mai multe asociaţii au depus coroane de flori la mormântul lui Ştefan cel Mare din biserica mănăstirii Putna.

     Am avut bucuria de a putea trece pe sub icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din biserică primind astfel binecuvântarea ei.

     A fost o zi frumoasă, binecuvântată de Dumnezeu pentru rugăciunile Maicii Domnului şi a sfântului si iubitului nostru voievod Ştefan cel Mare; ne rămân în suflete momentele minunate pe care le-am trăit în acest loc sfânt.

      Marţi dimineaţa am participat la Sfânta Liturghie, iar după ce am luat masa împreună pentru ultima oară, ne-am pregătit de plecare.

      Înainte de a părăsi mănăstirea ne-am întâlnit cu părintele Melchisedec, stareţul mănăstirii de la care am primit câteva sfaturi. Preasfinţia sa ne-a îndemnat să avem fiecare dintre noi un duhovnic, la care să ne spovedim sincer şi cât mai des şi de asemenea să păstrăm legătura cu Domnul prin deasa rugăciune.Apoi cu parere de rău ne-am despărţit de acel loc binecuvântat, în care am trait clipe de neuitat, însă fiecare si-a promis ca în timpul cel mai scurt, să se întoarcă în acea oază de liniste şi har, pentru a se simţi din nou aproape de apărătorul neînfricat al credinţei şi patriei străbune.

      Rugăm pe Sfântul Ştefan să ne ajute cu bineprimitele lui rugăciuni înaintea Domnului ca şi noi sa-i fim urmaşi vrednici, să avem aceeaşi dragoste pentru Dumnezeu şi  neam precum a avut el, aceeaşi tărie şi râvnă în apararea dreptei credinţe.

      Mulţumim lui Dumnezeu şi iubitei Sale Maici pentru toate!

{gallery}13.07.2012{/gallery} 

 
Haide să înveţi cum să înveţi
Activitati - Comunicate de presa

Simţi că timpul pare un alergător la maraton ce îşi întrece adversarii fără să se uite măcar înapoi?
Simţi că totul din jurul tău nu pare la locul lui şi că trebuie aranajat?
Simţi ca şi cei din jurul tău şi-au adus aminte tocmai acum ce prieten bun le eşti şi vor să te vadă cât mai mulţi, cât mai curând?
Desigur! Doar e sesiune şi totul pare mai interesant acum. Trebuie, însă, să înţelegem că numai controlându-ne gândurile şi dorinţele vom reuşi să trecem cu bine peste acest obstacol.
Câţi dintre noi nu şi-au dorit să termine liceul ca să înceapă o nouă aventură, facultatea, dar în momentul în care visul s-a împlinit şi am simţit pe pielea noastră cerinţele pe care le au profesorii ne-am gândit chiar să dăm bir cu fugiţii? Câţi dintre noi nu s-au gândit că nu vom putea trece nici măcar un examen în sesiune pentru că timpul alocat învăţării este mult prea scurt? Cum să trecem peste dilema ‘vieţii’ noastre? Vă răspund eu: cu calm, cu răbdare şi cu conştiinciozitate.
“Sesiunea trece, studenţii rămân”
Haideţi să înţelegem pozitiv aceasta vorbă. Sesiunea nu a omorât pe nimeni şi dacă atâtea generaţii de studenţi au terminat, este imposibil să nu terminăm şi noi. Mă întrebaţi cum? Voi încerca să vă dau câteva indicii în sensul acesta.


1. Şcoala formează competenţe!


După cum ştiţi, există două tipuri de motivare: intrinsecă şi extrinsecă. În cazul studentului, învăţatul este motivat de obicei extrinsec, de sesiunea pe care fiecare trebuie să o treacă. De obicei, studentul nu învaţă decât înainte de examen, însă această practică dă roade numai pe termen scurt. S-a demonstrat faptul că citind în fiecare zi cursul predat, în maxim şase ore, mintea umană poate reţine până la 60% dintre informaţii. Astfel, cunoştinţele pe care studentul le dobândeşte se sedimentează în memoria de lungă durată şi cu câteva zile înainte de examen, memoriei îi este mult mai uşor să reactualizeze informaţia. Aşadar, procesul citit-tocit-uitat dispare, iar studentul îşi formează competenţe.


2. Cum să învăţăm?


Chiar dacă am fost studenţi conştiincioşi pe parcursul anului, în sesiune tot trebuie să învăţăm. Există unii studenţi care consideră că pot reţine mai bine cu muzică pe fundal, dar învăţarea cea mai eficientă se face în momentul în care nu există nimic în jur care ar putea distrage atenţia. De asemenea, este de preferat ca măcar în sesiune, studentul să renunţe puţin la telefon şi televizor. Undele electromagnetice disturbă învăţarea, iar imaginile mult prea rapide difuzate la televizor blochează mintea şi opresc activitatea intelectuală. Dacă nu mă credeţi, rugaţi pe cineva care se uită la televizor să rezolve un exerciţiu (oral) de creativitate (de exemplu să creeze 10 propoziţii cu un subiect anume) şi veţi observa că fiind mult prea absorbit de ceea ce vizionează, va fi cu greu mobilizat să rezolve problema. Eu una am încercat şi să ştiţi că a fost neplăcut să constat că într-adevăr, televizorul inhibă imaginaţia. Cum am putea, aşadar, să ne concentrăm pe ce avem de învăţat dacă în timpul citirii cursului suntem bombardaţi cu imagini pe care tocmai le-am vizionat?


3. Unde să învăţăm?


După cum am specificat deja, stundetul trebuie să studieze într-un mediu liniştit, ferit de zgomot şi de orice altceva ce ar putea să-i bruieze activitatea. Biblioteca este una dintre cele mai bune soluţii şi am observat că eu reuşesc uneori să mă concentrez mult mai bine aici, decât la mine acasă, unde orice îmi distrage atenţia şi pare mai interesant decât învăţatul propriu-zis.
Cu toate acestea, există şi unele situaţii în care simt că învăţ mai cu spor acasă. În acest caz, biroul este locul perfect. Ştiu că vă place să învăţaţi în pat, dar gândiţi-vă că vă petreceţi o parte semnificativă din viaţă, învăţând în bancă, nu în pat. Patul este pentru dormit şi în momentul în care vreţi să învăţaţi, creierul se setează pe funcţia “somn”. În schimb, la birou, creierul va ştii că acum urmează o activitate care necesită luciditate.
De asemenea, biroul trebuie să fie aproape gol: cursul, un pix, două şi foi pe care să luaţi notiţe sunt suficiente. Încercaţi că în raza de activitate să nu fie nimic ce ar putea să distragă atenţia pentru că astfel, privirea va fi obligată să cadă asupra cursului, iar concentrarea şi atenţia vor fi sporite.


4. Cum să procedăm?


Planificarea calendaristică a examenelor este puţin cam dificilă? Examenele sunt mult prea apropiate şi ai impresia că nu ai timp să înveţi totul? Haide să gândim totul la rece, puţin, şi vei vedea că nu prea este cazul să te stresezi mai mult decât este necesar. În primul rând, calculează câte cursuri ai de învăţat şi vezi câte zile ai la dispoziţie. Să luăm, ipotetic, numărul de 12 cursuri în 3 zile.
Cum să reuşim să trecem peste toate cursurile? Nimic mai simplu! Nu ne împărţim câte 4 cursuri în fiecare zi, ar fi cea mai proastă alegere posibilă, pentru că în a treia zi mintea nu va mai putea actualiza ceea ce a învăţat în prima zi.
Aşadar: Pasul unu: luaţi un pix şi o foaie şi începeţi să citiţi pentru a extrage ideile principale din curs. Încercaţi să faceţi asta prima zi, iar dacă nu reuşiţi în prima zi, puteţi folosi şi jumate din a doua zi. După ce aţi luat notiţe, începeţi să le citiţi. Nu vă speriaţi dacă vă daţi seama că nu vă aduceţi aminte nimic, este şi normal, mintea a fost concentrată nu pe învăţare, ci pe extragerea informaţiilor cât mai repede.
Abia acum, în pasul al doilea, veţi putea să vă concentraţi pe învăţarea propriu-zisă. Încercaţi să faceţi asta pentru jumătatea de zi care v-a mai rămas, iar în caz de nevoie, încă jumătate de zi din a treia zi.
Al treilea pas este recapitularea: în momentul acesta, deja mintea este familiarizată cu informaţiile şi poate procesa şi reţine şi mai bine informaţiile de bază.
Se spune că un om care a învăţat, are impresia, cu câteva ore înainte de examen, că nu mai ştie nimic. De obicei este cu totul eronat, este doar panica pe care fiecare o resimte la gândul că ar putea pica examenul. Nu vă speriaţi, în momentul în care veţi primi subiectele şi veţi încerca să vă folosiţi şi de memoria vizuală, ceva-ceva tot vă veţi putea aminti. Chiar dacă notele nu vor fi strălucite, o notă de trecere trebuie să luaţi! Mai ales dacă aţi fost atenţi la seminarii pe parcursul anului.
Cu toate acestea, părerea mea este că toate eforturile noastre sunt desăvârşite printr-o mică rugăciune şi un “Doamne ajută” înainte să ne apucăm de învăţat, precum şi înainte de fiecare examen. În felul acesta, primim ajutor şi cine ştie, poate chiar ne va pica subiectul pe care îl ştim cel mai bine. Sunt multe cazuri în care aşa s-a întâmplat. De ce să nu ne punem toată nădejdea în Cineva care este mai presus de noi şi care, în fond, ne vrea binele?
În final, vă urez tuturor spor la învăţat şi nu uitaţi că în timpul sesiunii, facultatea trebuie să primeze. Este perioada în care “jocul” de-a şcoala trebuie luat în serios. Să ne auzim cu bine în numărul următor.

 
Tabere naționale A.S.C.O.R. 2012
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

2 iulie 2012 -  Pelerinaj la Manastirea Putna
8-22 Iulie 2012 -  Tabăra națională de la Valea Plopului
19-29 iulie 2012 -  Tabăra Naţională "Pr Teofil Părăian" Mănăstirea Oașa
26-29 iulie 2012 - Adunarea Tinerilor Ortodocși din Moldova de la Nemțișor
19-27 septembrie 2012 -  Tabăra Naţională „ Civilizatia Românească” - Metocul Mânăstirii Oasa (Schitul Sf Ioan Evanghelistul).

 


Pagina 10 din 20